Търсене
Close this search box.

Динко Кумбаров: „За да ,,запалиш” едно дете за спорта е нужен личен пример“

Европейски фитнес ден

През изминалата 2017, най-активно училище в България стана  Средно училище ,,Христо Смирненски” с.Кочан, обл.Благоевград. Списъкът на училището с активности за самия ден включи в себе си 33 различни дисциплини, които са се осъществили в рамките на ден. Двигателят на спортните инициативи на училището е Динко Кумбаров (учител по физическо възпитание и спорт), който мотивира своите ученици да спортуват по различен начин през цялата година.

За нас Динко е от онези зареждащи хора, които те грабват веднага. Той е носител на промяната. Мотивира и вдъхновява. Той е пример, който заслужава да бъде споделен.

Какво е училището през очите на един човек роден, за да бъде учител:

[vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column][vc_column_text]

Представи се и разкажи малко повече за себе си и това какво е за теб да бъдеш учител?

Казвам се Динко Кумбаров. Роден съм в благоевградското село Кочан. От 13 години работя като старши учител по Физическо възпитание и спорт в СУ,,Христо Смирненски” с.Кочан.

Учител не се става само с диплома. За да си учител, трябва да имаш призвание, педагогическа дарба, лично човешко обаяние и едно голямо, много голямо сърце. Учителството не е обикновена професия, а творчество. Учителят е творец на красотата, който води мислите и постъпките  на учениците към прекрасното и възвишеното, пали огън в сърцата им и превръща тяхното ежедневие в полет.  Учителят е първият и последен вълшебник, който учениците срещат в живота си. Той обаче не прави чудеса, а създава човеци – от теб , от мен , от нас!

Ако искаш да станеш учител, но тръгнеш с голямата кошница, със сигурност ще попаднеш на неподходящото място. Ако пък си готов преди всичко да даваш, отколкото да получаваш, да твориш ежедневно, да изграждаш и моделираш характери, да превърнеш работата си в кауза, то училището е твоето място.

      Би ли споделил  най-любимия си урок/час/момент или дейност с учениците през изминалата учебна година?

През изминалата учебна година любимите ми моменти и запомнящи се дейности с учениците бяха толкова много, че рискувам да пропусна нещо. Все пак ще се опитам да отбележа няколко. Започвам с победата в състезанието по скоростно изкачване на стълбите към храм-паметника ,,Шипка”.  Достигането ни до финалите на Републиканското първенство по тенис на маса за момичета, като преди това станахме общински, областни и зонални първенци.

Няма как да пропусна и срещата на моите ученици с първата ни световна рекордьорка в  леката атлетика Йорданка Благоева, която гостува в училището ни. Участвахме и в състезание по аеробика пред препълнените трибуни в зала ,,Арена Армеец”. Връх през изминалата учебна година за мен и моите ученици безспорно беше първото ни място в класацията за най-активно училище в страната. Това е признание, което ни дава допълнително самочувствие, но и ни задължава да продължаваме напред с високо вдигната летва.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column][vc_single_image image=“8478″ img_size=“large“ qode_css_animation=““][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column][vc_column_text]

Кое е най-важното нещо, което искаш да предадеш на своите ученици в училище?

Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален. За да ,,запалиш” едно дете за спорта и да го спечелиш за спортната кауза е нужен личен пример. Ученикът трябва да види в мое лице човека, който го вдъхновява и мотивира за занимания с физически упражнения и спорт. Аз трябва да му създам интерес не само в час, а и извън училище с разнообразни спортни активности, мероприятия и спортни празници. В противен случай учениците ще си намерят по-интересни занимания на ,,улицата”. Ето това е една от основните ми задачи – да спася колкото се може повече деца от обездвижване и от ,,улицата”, чрез занимания с физически упражнения и спорт. Аз им давам алтернатива чрез спорт, право на избор, който доста от тях успяват да оползотворят.

Училището е и мястото , където се изгражда патриотичният  дух на младите хора. Ако сърцето им не трепва докато звучи ,,Мила Родино”, значи нещата някъде са се пропукали. Точно това се опитвам да предам и на моите ученици. Има символи и идеали, които трябва да ценим и уважаваме.

Какви са най-големите ти трудности, с които се сблъскваш в училище?

Трудностите за мен в училище са сведени до минимум, защото това е мястото, в което плувам в свои води. Обичам работата си. Всеки ден в училище за мен е една нова емоция и предпоставка за незабравими моменти с учениците ми. Като трудност, с която се сблъсквам още от първия ми работен ден е липсата на закрита спортна база- спортна зала или физкултурен салон, в който учениците да спортуват през студените зимни дни или неблагоприятни климатични условия. За мен е необяснимо и недопустимо, училище като нашето, с такава разнообразна спортна дейност и богата спортна история да не разполага със закрита спортна база.

Хубавото в случая е, че вече имаме одобрен проект за изграждане на физкултурен салон и в най-скоро време можем да се похвалим и с такава придобивка. Друго нещо, за което съжалявам и отчитам като трудност е непрекъснатото намаляване броя на учениците в училище. Спомням си времето , в което аз бях ученик и в училището ни учеха над 900 ученика. Сега техният брой е паднал вече под 300. Няма как да не съжалявам, че броя на учениците не се е запазил, защото с по-голям брой ученици можехме да осъществяваме още по –разнообразни и мащабни спортни мероприятия, а и спортните ни успехи биха били много повече.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column][vc_single_image image=“8482″ img_size=“large“ qode_css_animation=““][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column][vc_column_text]

Според теб кое е това, което води до позитивна промяната в поведение, нагласи, знания относно нуждата от физическа активност при децата?

Във всяко дете има генетически заложена кинезофилия или любов към движението. Няма родител, който да не се притеснява от факта, че детето му виси по цял ден пред компютъра, не отделя очи от телефона и не спортува. Моята задача като учител по физическо възпитание и спорт е да  въведа всеки един ученик в света на спорта. Да ги накарам да заобичат спорта още от ранна детска възраст. Аз съм човекът, който им отваря вратата към магията, наречена спорт, независимо от базата и условията, за да растат бодри и здрави със самочувствие, да се чувстват ценени, да проявяват инициативност и отговорност, да бъдат победители.

Разкажи ни какво се случи на миналия Европейски ден на спорта училище?

С решение на Педагогическия ни съвет, миналия Европейски ден на спорта в училище беше обявен за Спортен празник. Изготвихме план-програма, която включваше 33 различни активности през целия ден. В тях взеха участие всички ученици, учители, ръководството на училището и помощния персонал. Присъединиха се и родители. Успяхме да привлечем към каузата ни и малчуганите от детската ясла и детската градина.  Краят на спортния ден настъпи с с общоселско хора на площада на селото ни. Цялата тази разнообразна и мащабна спортна програма не остана незабелязана и неоценена. Резултатът е ясен- СУ,,Христо Смирненски” с.Кочан беше обявено за най-активното училище в България за 2017г.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column][vc_single_image image=“8949″ img_size=“large“ qode_css_animation=““][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column][vc_column_text]

Каква е твоята лична мотивация да участвате с твоето училище?

За мен Европейският ден на спорта в училище е едно спортно приключение, с помощта на което разнообразявам спортния живот на учениците ни и обогатявам спортния календар на училището ни. Не всеки ученик има желание да спортува, но всеки ученик се нуждае от движение. С разнообразната спортна програма и големия брой активности на този ден, всеки ученик може да намери своето движение за да се почувства пълноценен, активен и жизнен.

Моята лична мотивация за участие идва от момента, в който видя резултата от предходните спортни дни в училище, а той е- много движения, спортни емоции, усмивки по лицата на учениците и желание такива събития да има по-често през учебната година.

А през тази година?Планувате ли отново да се включите.

Няма как да пропуснем да се включим и тази година в инициативата Европейски ден на спорта в училище, все пак имаме да защитаваме званието си на най-активно училище в България за миналата година. Няма да е лесно, защото конкуренцията ще бъде много голяма. Знам, за няколко училища, които имат амбиция да бъдат първи.  Мисля, че имаме добро изходно положение, след като сме участвали във всички инициативи на БГ Бъди активен и през тази година. Планирал съм нестандартни активности за Европейския ден на спорта в училище, които ако успея да реализирам, мисля че конкурентите училища отново ще останат зад нас.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column][vc_single_image image=“8475″ img_size=“large“ qode_css_animation=““][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column][vc_column_text]

Пожелай нещо на твоите  колеги учители, като ги мотивираш да станат част от деня.

Участвайте в Европейския ден на спорта в училище. Дайте възможност на своите ученици да спортуват и да бъдат активни през целия ден. Колкото повече раздвижени ученици има, толкова по-малко ще бъдат болните деца в училище.Печелите вие, печелят вашите ученици и техните родители, печели вашето училище!  Да на спорта, не на заседналият начин на живот![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column][qbutton target=“_self“ font_weight=““ text=“Станете част от Европейски ден на спорта в училище“ link=“http://dev.bgbeactive.org/budi-aktiven-v-uchilishte/“][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top

Този уебсайт ползва „бисквитки“ (cookies) единствено с цел по-добра функционалност за потребителя. С продължаване на сърфирането и кликване на който и да е линк от тази страница Вие потвърждавате, че сте наясно с това.

Бисвкитките, които използваме са анонимни и не съдържат никакви лични данни. Ако имате някакви въпроси по отношение на тази Политика за бисквитки, свържете се с нас на имейл: [email protected]