Търсене
Close this search box.

Какви са ограниченията за спорт в различните страни и какъв е планът им

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Миналата събота, 2 май, жителите в Испания излязоха навън, за да спортуват в паркове и обществени пространства за първи път от седем седмици. Това бе едно от най-коментираните събития от седмица, през която правителствата в Европа и други части на света премахнаха част от  ограниченията за спорт и физическа активност по време на пандемията COVID-19. В този отчет ISCA /Международната асоциация за култура и спорт/ поставя вниманието върху статута на физическата активност и спорта в цяла Европа и извън нейните граници.

Спадът на процента на хоспитализираните от COVID-19 в държави, като Дания и Австралия, подтикна към предприемането на първите стъпки за възобновяване на спортните дейности и за разрешаване на индивидуално спортуване на открито. „Рамка за рестартиране на спорта в среда на COVID-19“, бе публикувана от австралийско правителство на 2 май,  като подчертава спорта като обществен приоритет в Австралия и предлага планове за рестартиране на 49 спорта през три фази. По-рано през седмицата бях отхлабени мерките за възрастните хора и така те се се завърнаха към своите места в градска среда и различни клубове, след като държавното правителство облекчи препоръките за групите с висок риск.

Датската асоциация за спорт за всички и Датската асоциация на гимнастика (DGI), пуснаха своите препоръки за възобновяване на клубния спорт още на 20 април. Тъй като спортът на закрито все още не е разрешен, те предлагат различни мерки за помощ на спортните клубове, като общо 50 милиона датски крони са обещани, като част от кризисен пакет. Въпреки че имаше най-облекчените разпоредби в Европа по време на карантината, Швеция обеща общо 500 милиона шведски крони за компенсация на спортните асоциации.

Ирландия забави премахването на ограниченията до 18 май, но разкри оптимистичния си план в 5 фази за рестартиране на обществения и професионален спорт от май до август. До 10 август правителството очаква „фитнес залите да се отворят отново, а по-голямата част от спортовете ще бъдат върнати в нормално състояние, с изключение на ограниченията за масовите събития“.

По-долу представяме текущото състояние на физическата активност и спорта при COVID-19 в 47 държави (включително 39 европейски страни).

ISCA President Mogens Kirkeby comments: Physical activity in first wave of re-opening after Covid-19

Източник на статията: http://isca-web.org/english/news/countriesstartliftingrestrictionsonexerciseandsportundercovid19lockdownshowdotheycompare[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=“15331″ img_size=“large“ alignment=“center“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Статут на ограниченията за физическа активност и спорт по държави

ЕВРОПА

Албания

Мерките бях отпуснати още от 27 април, като позволяват ходенето в специални зони за ограничено време (макс. 2 души). Зелените площи и парковете ще продължат да бъдат затворени до 11 май. Не се допуска събиране на повече от двама души в обществени пространства.

Австрия

Упражнения на открито и безконтактни спортове (например голф и тенис) бяха възобновиха от 1 май. От 1 май отвориха и откритите съоръжения като лекоатлетически писти и ски съоръжения далеч от ски курортите. Парковете във Виена отвориха също  на 14 април.

Белгия

Фламандският министър на спорта обяви, че освен че ще позволи на жителите разхождане, бягане, колоездене и ролери, от 4 май отново ще бъде разрешен спорт на открито. Хората могат да спортуват в компанията на двама души, които не са от семейството им. Вътрешните спортни съоръжения и съблекални ще останат затворени. Допълнителни съобщения ще бъдат анонсирани на 18 май.

Босна и Херцеговина

Карантинните мерки се отпуснаха на 24 април, като позволиха на възрастните граждани и децата да напускат дома си всеки втори ден в продължение на няколко часа. Но на 29 април бе решено да се възстанови нощният полицейски час по време на тридневните празници на Деня на труда и да се забранят събиранията на повече от пет души.

България

Със заповед № RD-01-143 / 20.03.2020 г. министърът на здравеопазването спря посещения на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и затворени обществени места. Сега посещенията в градски паркове и градини са разрешени през определени периоди от време и само за собственици на кучета и деца до 12 години с придружаващи възрастни (не повече от 2 лица). Все още съществува забрана за посещения на открити и закрити обществени и открити детски площадки и съоръжения. От 4 май са разрешени индивидуални спортни дейности на открито, но не и състезанията. Спортистите имат право да правят индивидуални тренировки.

Хърватия

Спортните дейности са прекратени до 4 май. От 11 май до десет души ще могат да се събират на едно и също място при условие на спазване на физическо разстояние меджу тях.

Кипър

На 4 май ограниченията за ежедневните пътувания (едно на ден, одобрени чрез мобилно текстово съобщение) бяха облекчени до три ежедневни разходки. Спортните съоръжения на открито ще бъдат достъпни само за спортисти на високо ниво, включени в списъка на Олимпийския комитет на Кипър и за отборни спортове. От 21 май всички ограничения на свободното движение ще бъдат премахнати. Сбирките ще бъдат разрешени в групи до 10 души. Парковете, зоните за игра в откритите пространства и площади ще се отворят отново за обществеността, но отново подлежат на правилото за до 10 души на едно място. Кипърците ще могат да посещават плажа за отдих от 1 юни.

Чехия

Индивидуални упражнения на открито и спорт, са разрешени от 7 април,  както и спортните занимания за групи до 10 души, разрешени от 24 април.

Дания

Външно, самоорганизирани упражнения са разрешени за лица, двойки и групи под 10 души. DGI и Спортната конфедерация на Дания (DIF) обявиха на 20 април, че индивидуалните спортни тренировки на открито (например голф и тенис) могат да се провеждат отново. Съблекални, фитнес зали и закрити помещения остават затворени. Местните спортни асоциации могат да кандидатстват за финансово обезщетение до 15 май (50 милиона датски крони общо кризисен пакет).

Естония

По време на карантината са разрешени индивидуални упражнения на открито (макс. 2 лица). Всички организирани спортове на закрито все още са забранени без конкретен срок. Разрешено е от 2 май да се използват открити игрища и спортни съоръжения, но някои общини (Талин) налагат ограничения.

Финландия

Разрешени са индивидуални упражнения на открито. Финландското правителство обяви своята „хибридна“ стратегия за повторно отваряне на 4 май. Планира се да се отворят съоръженията на открито на 14 май и да се позволят спортните състезания от 1 юни. Постепенно възобновяване на закрити съоръжения като плувни басейни, спортни съоръжения, центрове за отдих и младежи също ще започне на 1 юни. Ще има ограничение за 50 души за публични събирания, което включва и спортни събития.

[/vc_column_text][vc_gallery interval=“3″ images=“15419″ img_size=“large“][vc_column_text]Словакия

От 22 април спортните площадки са отворени за безконтактни спортове (храна / напитки не са позволени, съблекални са затворени). Извънредното положение ще бъде облекчено на четири етапа, като етапите 2 и 3 се очаква да бъдат изпълнени по-рано от планираното. Етап 4 ще включва откриване на басейни, закрити спортни площадки и допускане на спортни събития.

Словения

От 4 май са разрешени всички занимания / упражнения на открито / спорт на разстояние 2 метра от останалите. Професионалniq безконтактен спорт, както и индивидуални тренировки за всички отборни спортове също са разрешени. На 6 май правителството прие Наредба за временните условия за спортуване, която позволява провеждането на адаптирани тренировки, а състезанията да протичат без зрители.

Испания

Забраната за тренировки навън бе въведена през март и бе отменена 7 седмици по-късно , 2 май. Възрастните вече имат право да спортуват между 6 и 10 часа сутринта и след това 20:00 до 11:00. Децата могат да излязат да играят от обяд до 19:00, а възрастните / хората с увреждания имат защитени времеви графици от 10 до 20 и от 19 до 20.

Швеция

Външни упражнения са позволени за всички. Спортните мачове и турнири за възрастни са спрени, но тренировките на закрито и на открито (препоръчително) са разрешени за хора и групи под 50 души. От 17 април деца под 18 години могат отново да участват в мачове и турнири. Хората на възраст над 70 години се съветват да не участват в групови спортове на закрито. Фитнес залите остават отворени в съответствие със строги хигиенни правила. Спортните асоциации могат да кандидатстват за обезщетение от правителството до 15 май (общо 500 милиона шведски крони за кризата).

Швейцария

Ограниченията за спорт на открито ще бъдат премахнати на 11 май, когато тренировките във всички спортове и други дейности могат да се възобновят, следвайки строги указания. Спортните тренировки могат да се провеждат само в малки групи с максимум 5 души, без физически контакт и в съответствие с правилата за хигиена и разстояние. Състезанията също не са разрешени, но професионалният спорт може да се възобнови на 8 юни. Решение ще бъде взето на 27 май в зависимост от развитието на пандемията.

Турция

Очаква се мерките през почивните дни да се удължат до края на май. През седмицата само 20-65 годишните граждани имат право да излизат. Публичните места, като паркове, спортните съоръжения са затворени. От 11 май повече хора от различни възрастови групи постепенно ще могат да излизат в рамките на определени разстояния по между им.

Украйна

Карантината е в сила до 22 май, а мерките трябва да бъдат облекчени от 11 май: паркове, площади, зони за отдих ще бъдат отворени за посетители; ще бъдат разрешени тренировки на спортисти на национални отбори и индивидуални тренировки. В момента е забранено да се спортува на открито. Спортните клубове и фитнес центровете са затворени.

Великобритания

Самостоятелните упражненията на открито или с други членове на вашето семейство е разрешена. Парковете остават отворени, но детските площадки, откритите кортове, спортните клубове и спортни зали на закрито са затворени. Очаква се правителството на Обединеното кралство да обяви първата си фаза на премахване на ограниченията в неделя на 10 май.[/vc_column_text][vc_single_image image=“15359″ img_size=“large“][vc_column_text]Франция

Очаква се стриктните мерки за карантина да се облекчат на 11 май, но спортът вероятно няма да се възобнови скоро. Плажовете ще останат затворени до „поне“ 1 юни, както и някои паркове. Хората ще могат да се движат свободно навън поотделно или в групи под 10 души.

Германия

Разрешени са упражнения на открито с разстояние от 1,5 метра от останалите. Германското правителство обяви на 30 април, че планира да отвори отново детски площадки. Германският канцлер обяви на 6 май, че училищата могат да се отворят отново на етапи, а спортът на открито може да се възобнови за деца и непрофесионални лиги при строги хигиенни правила.

Гърция

От 4 май хората могат да се движат свободно единично. Самостоятелните упражнения ще бъдат разрешени на открити места и на плажове, с изключение на плажовете, които ще останат затворени. Спортните събития вероятно ще бъдат отменени.

Унгария

Унгария започна премахването на ограниченията на 4 май. Спортните занимания за професионалисти и аматьори вече са разрешени „зад затворени врати“, а мачовете ще могат да се възобновят, но ще се провеждат без публика. Всички паркове и открити бани са отворени за обществеността. Ограниченията все още се прилагат в Будапеща и окръг Пеща.

Исландия

Допуска се самостоятелни упражнения и организиран спорт на открито за хора и групи до 4 души. Публичните събирания (включително студентски групи от всички възрасти) се повишиха от 20 на 50 души на 4 май. Фитнес, басейни (включително Blue Lagoon) и спортни клубове на закрито остават затворени.

Ирландия

Ирландия обяви 5-фазов план за възобновяване на 1 май. Самостоятелни упражнения и организиран спорт на открито ще бъдат разрешени за хора и групи до 4 души от 18 май (игрища, тенис кортове и голф клубове ще се отворят отново от тази дата). Тренировките в малки групи и самостоятелните спортове могат да се възобновят на открито от 8 юни. Безконтактните спортни мачове (на закрито и на открито) могат да се възобновят от 29 юни. Басейните могат да се отворят отново, а спортните лиги да се възобновят от 20 юли. Спортовете с близък контакт, фитнесите могат да се рестартират от 10 август. Ограниченията на масовите събирания ще продължат.

Италия

Едни от най-строгите национални мерки за карантина бяха отменени отчасти на 4 май, като на жителите беше разрешено да излизат навън, за да се разхождат или спортуват и да посещават роднини в своя регион. Парковете са отворени отново и дори има планове да отворят спортните зали от 1 юни. На 3 май италианският олимпийски комитет (CONI) публикува план за възобновяване на обществения и професионален спорт за деца и възрастни. Тренировките са разрешени при затворени врати.

Латвия

Извънредното положение остава до 12 май. От хората се изисква да поддържат дистанция, освен, ако не са членове на едно и също семейство или не изпълняват задължения за работа или обслужване. Спортните места на открито са ограничени в работно време, заниманията, които се провеждат на закрито в спортните центрове, са забранени. Всички публични и частни събития се прекратяват до премахването на извънредното положение.

Лихтенщайн

Правителството започна да облекчава мерките си от 27 април, но спортните клубове и фитнес центровете остават затворени.

Литва

Извънредното положение ще остане до 11 май. Дотогава спортните заведения са затворени. В момента правителството премахва повечето карантинни ограничения. От 7 май ще бъдат разрешени всички занимания на открито, както и индивидуални спортни класове в затворени пространства.

Люксембург

Индивидуалната физическа активност (бягане, ходене и колоездене) винаги е била позволена по време на карантина. На 5 май правителството информира за основните мерки за възобновяване от 11 май. Контактните спортове няма да бъдат разрешени, но спортните занимания на открито ще се възобновят на 11 май (например тенис, голф и конна езда). Училищата се отварят отново в три фази (средни училища: 4 и 11 май; начални училища: 25 май), но всички часове по физическо възпитание ще бъдат отменени до края на учебната година. Детските площадки остават затворени, но ще бъде възможно до 20 души да бъдат заедно навън от 11 май.

Малта

Всички хора на възраст над 65 години, бременни жени и други, страдащи от определени медицински състояния, са задължени да си стоят у дома. Първите мерки за отмяна на карантина влязоха в сила от 4 май, включително разрешение за събиране на до 4 души. Сега местните съвети се обсъждат да отворят улиците и обществените площади за пешеходци и велосипедисти и да направят някои улици пешеходни, като ги затворят за автомобили.

Молдова

В Молдова извънредното положение ще продължи до 15 май. Все още не се знае дали ще се удължи, но ситуацията се стабилизира. Правителството отново отвори паркове на 27 април, така че жителите могат да отидат на разходка или да извършват физически упражнения на открито. Спортните съоръжения и детските площадки, както и други пространства за обществено движение все още са затворени, както и всички спортни клубове и фитнес зали. Хората могат да се събират в групи до 3 души (изключение има за семействата и хората, които живеят заедно).

Холандия

Холандското правителство обяви поетапно откриване на публичните пространства от 11 май. Деца до 12 години могат да спортуват заедно под наблюдение. Младите хора от 13 до 18 години имат право да спортуват навън помежду си под наблюдение, но като спазват разстояние 1,5 метра между тях. Спортовете на открито в групи са разрешени за всички възрасти от 11 май, ако може да се поддържа разстояние от 1,5 метра. Не се допускат състезания, общи съблекални или използване на душове. Официални мачове и състезания няма да бъдат разрешени. Различните общини могат да изберат различни подходи. Закрити фитнес клубове, фитнес зали и спортни клубове не могат да бъдат отворени до 1 септември.

Норвегия

От 7 май ще могат да се провеждат събирания и спортни занимания на обществено място с до 50 души, които спазват минимално разстояние от 1 метър. Спортните дейности също могат да се възобновят, следвайки строгите здравни препоръки. Контактните спортове с висок риск от предаване на инфекция все още не са позволени, съблекалните остават затворени и спортното оборудване не трябва да се споделя. Правителството обмисля също така да разреши събития до 200 души от 15 юни.

Полша

Хората могат да използват открити спортни съоръжения от 4 май. Правителството прилага постепенно облекчаване на ограниченията в масовите спортове, включително спортни класове в училища, спортни и фитнес съоръжения и спортни събития на открито с до 50 участници, без зрители.

Португалия

Упражненията на открито винаги са били позволени при карантина, с ограничение от един час наведнъж. Разрешени са занятия на открито с максимум 5 участници. Всички индивидуални спортове вече са разрешени, спазвайки здравните правила. Басейните, физкултурните салони и закритите класове остават затворени до края на май (източник: IPDJ Sport for All Division).

Румъния

Мерките ще бъдат постепенно премахнати след 14 май, което ще позволи на хората да се движат свободно в определени райони. Хората ще могат да спортуват на открито, но в групи, не по-големи от три лица. Това ограничение обаче ще бъде премахнато за професионалните спортисти, които ще могат да тренират в групи при специални условия. Спортните състезания все още няма да се възобновят.

Русия

В Москва бягането и упражненията на открито са забранени, всички спортни съоръжения / игрища / градски паркове са затворени. Ограниченията ще продължат най-малко до 12 май. Ограниченията варират в различните региони, но като цяло всеки трябва да се самоизолира и напускането на дома е разрешено само поради ограничени причини.

Сърбия

Сърбия отмени ограниченията си на 7 май и сега позволява спортните зали и фитнес центрове, паркове и обществени площи, предназначени за отдих и спорт, да се отворят отново при спазване на правителствените разпоредби. Жителите могат да се движат свободно навън, но им се препоръчва да останат на закрито колкото е възможно повече.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=“15358″ img_size=“large“ alignment=“center“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]ОКЕАНИЯ

Австралия

Разрешени са упражнения на открито,  но без да се спира по пътя. Съгласно рамката на федералното правителство за рестартиране на спорта при COVID-19, спортът в Австралия ще се възобнови отново според ограниченията на ниво A, B и C. В момента те са на ниво А, като някои тренировки на открито и безконтактни спортове са разрешени в групи до 10 души. Има различни разпоредби за всички видове любителски и професионални спортове.

Нова Зеландия

Нова Зеландия премина от ниво 4 (най-високо) до ограничения на ниво 3 на 27 април, което означава, че упражненията на открито в паркове и плажове са разрешени, но организираният спорт остава спрян. Допълнителни съобщения се очакват на 11 май.

СЕВЕРНА АМЕРИКА

Канада

Повторното отваряне се случва в провинциите според многофазни планове. Ограниченията за упражнения на открито бяха облекчени в началото на май, и другите дейности като голф и риболовство бяха разрешени в някои провинции. Повторно отваряне на организирани спортове, басейни и фитнес зали се предвижда от юни в по-малко засегнатите провинции.

Съединени щати

В най-тежко засегнатата държава в света има препоръки за престой у дома в 39 щата, но някои постепенно премахват ограниченията и публикуват многофазови планове за възобновяване. Ограниченията силно се различават в различните щати. Например, фитнес залите в Тенеси могат да бъдат отворени отново от 1 май, Невада, Ню Мексико и Ню Хемпшир отново отварят паркове и голф игрища, а Флорида отново отваря плажове на 17 април. Илинойс отвори гимнастическите зали още на 24 април.

ЛАТИНСКА АМЕРИКА

Аржентина

Карантината е удължена до 10 май. Жителите могат да се разхождат на около 500 метра от домовете си за час, но социалните, културните, спортните и религиозните събития все още са спрени. В региони с по-малко от 500 000 жители мерките могат да бъдат премахнати, ако се спазват здравните разпоредби.

Бразилия

Някои щати облекчават ограниченията, докато други обявиха по-строги мерки през тази седмица. Фитнес залите и клубове бяха разрешени да отворят отново в един щат, Санта Катарина, на 22 април. Това включва съоръжения, които предлагат гимнастика, тежести, кросфит, танци, плуване. Фитнес залите могат да бъдат отворени с капацитет само 30% и членовете като трябва да планира график и да се спазват мерките за безопасност. Те могат да останат за 45 минути в залата и не могат да използват мобилните си телефони вътре. Трябва да носят собствена бутилка вода. Използването на съблекални е забранено. Груповото обучение не е позволено (източник: Сеск и правителството). Губернаторът на Сао Пауло обяви постепенно отваряне на щата от 11 май. Други щати като Сао Луис, Маранхао и Сера въведоха по-строги мерки за карантина от 5 май или разшириха съществуващите, което означава, че парковете са затворени и жителите не могат да упражняват навън.

АФРИКА

Южна Африка

Южна Африка все още е под ограниченията на ниво 4, но на жителите беше разрешено отново да спортуват навън след 5 седмици на 1 май. Все още има строги часове, така че упражненията навън са разрешени само между 6 и 9 часа сутринта.

АЗИЯ

Сингапур

От 5 май Сингапур облекчи най-новите си мерки, за да позволи тренировките при спазване на безопасно разстояние в обществени пространства и общи пространства на частни жилищни сгради. Спортните съоръжения, фитнес залите, басейните и детските площадки (включително тези в частни жилищни блокове) остават затворени.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top

Този уебсайт ползва „бисквитки“ (cookies) единствено с цел по-добра функционалност за потребителя. С продължаване на сърфирането и кликване на който и да е линк от тази страница Вие потвърждавате, че сте наясно с това.

Бисвкитките, които използваме са анонимни и не съдържат никакви лични данни. Ако имате някакви въпроси по отношение на тази Политика за бисквитки, свържете се с нас на имейл: [email protected]