Как различните държави планират да отворят отново училищата по време на пандемия?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Превод и адаптация: Мила Йорданова

Пандемията продължава – за да я прекратим е нужен спад на заболеваемостта и смъртността и наличието на ваксина. Прогнозите са, че през септември повечето училища ще отворят врати при обстоятелства, още по-сложни от тези, които наложиха дистанционното обучение през пролетта на 2020-та година. Как различните държави планират началото на учебната 2020/2021г.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15977″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Ученичка представя презентацията си зад пластмасова преграда в начално училище във Фунабаши, Япония. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Педагозите по целия свят са изправени пред мъчителното решение дали да върнат присъствената форма на обучение, докато все още няма лек за новия коронавирус. Статията разглежда проблемите и подходът към тях на няколко различни държави, като Дания, Индия и Кения.

Пролет 2020 – начало на карантината

В края на март, 2020-та година, когато пандемията от коронавируса официално наложи карантина, началните и средните училища почти във всяка държава затвориха врати, което засегна над 1,5 милиарда учащи според ЮНЕСКО. На много места педагозите бързо превключиха на дистанционно преподаване, с надежда учебната година да бъде спасена.

От този период насам, редица страни отвориха отново училища и детски градини, прилагайки разнообразен пакет от мерки с изключително внимание, което доведе до различни резултати. Други не планират да върнат учениците в клас до 2021-ва година. Липсата на достъп до технологии и притесненията относно намаленото качество на преподаване поставиха директорите на училищата пред сериозна дилема: да отворят сградите и да рискуват нова вълна на вируса или да продължат виртуалните алтернативни занимания, които внасят забавяне в изпълнението на учебния план и причиняват социална изолация на учащите.

Какви са предизвикателствата пред училищата тази есен?

Училищата дълго се бориха с решението какво да правят, ако тестът за КОВИД19 на ученик или учител е позитивен. Повече от половината държави, които отвориха училищата си отново по-рано тази година, докладваха за относително малък брой случаи на заболели от новия COVID-19 и проведоха паралелно обширно проследяване на контактните лица. Тази есен остава да проверим емпирично дали училищата могат безопасно да бъдат отворени на места, които „страдат“ от широко разпространение на заразата, както и на бързо и мащабно предаване на вируса между отделните общности, какъвто е случая в Северна Америка.

„Има шанс училищата да се отворят отново и това да е безопасно за учениците, но първият критерий, който трябва да бъде изпълнен, е да нямаме епидемия, която излиза извън контрол“, казва Дженифър Нузо, епидемиолог в университета Джон Хопкинс.

Най-лошия сценарий за много училищни администратори и здравни чиновници е училищата да претърпят бум на болестта, след като вече са отворени, и много ученици и учители да се разболеят, коато увеличат многократно бързото разпространение на болестта из общността и предизвикат ненавременна смърт в уязвимите общности от възрастни и хронично болни. Когато Израел отвори училищата през май, правителството не изискваше от тях да спазват правилата за социална дистанция и много от класните стаи се напълниха с пълния си обем от 40 ученици в клас.  Оттогава повече от 2 000 души са били тествани позитивно в цялата образователна система на страната и най-малко един учител е починал. В Израел и други държави някои родители и настойници отказват на пуснат децата си на училище заради притеснение за своята безопасност и тази на децата си.

След лошия си опит през пролетта, Израел вече изисква от училищата с докладвани случаи на коронавирус да затворят за две седмици и всички ученици, както и целият персонал да се постави под карантина. Учебните заведения в Германия, където нивата на инфектиране са ниски, имат различен подход, като оставят часовете да бъдат провеждани и принуждават само контактни лица на болен да бъдат поставени под карантина.

Отварянето на училища е и скъпо. Здравните експерти предупреждават училищните власти  да гарантират, че разполагат с достатъчно лична предпазна екипировка, като маски, шлемове за учители и ученици, почистващи средства и други материали за безопасност, включващи пластмасови прегради и тн., разходите за които могат да се увеличат. Някои училища наемат повече учители заради малкия размер на класните стаи, други плащат допълнително, за да подобрят своята вентилационна система и да сложат специални зони за миене на ръце. Началните и средните училища в САЩ получиха 13.5 милиарда долара федерална помощ, но изследвания в образователната политика показват, че това не е достатъчно и училищата вече се борят за допълнително финансиране.  Доклад оценява, че предпазните средства ще струват 1.8 милиона долара за американска област с около  3 200-та ученици. Например за отварянето на всички обществени училища в щата Мейн ще са нужни средства, възлизащи на 328 милиона долара.

Средства за образование и големина на класовете, избрани държави[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15978″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Бележка: Данните са най-скорошните актуални за всяка страна с обхват 2009-2017-та година за средствата за образованието и с обхват 2014-2018 за съотношението учител-ученик.

Източник: ЮНЕСКО Институт за статистики[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Пандемичната ситуация сложи товар на плещите на педагозите. Ограниченията направиха по-трудна общата работа и ангажиментът по време на час, особено за по-малките ученици. В допълнение към опасенията за здравето на учащите, учителите в училища, които следват хибридния модел (обичайната форма на обучение, комбинирана с дистанционно преподаване) се сблъскват със стрес по време на подготвянето на нови планове за уроци, адаптирани за двата вида преподаване.

Какви здравни мерки взеха страните, които отвориха отново училищата си?

За да намалят риска от отварянето на училищата, в тях се въведоха предпазни мерки, които включват:

  • Задължително носене на маска – Изследвания показват, че носенето на маска значително понижава риска от инфектиране. Много училища изискват от учениците и учители да носят маска в класната стая. Правителството на Тайван, което не затвори повечето училища по време на пандемията, осигури маска на всеки ученик и преподавател, която се подменяше на всеки две седмици.
  • Проверка на температурата – Много училища изискват от своите ученици да доказват всеки ден, че нямат треска, което включва да си премерят температурата, да попълнят формуляр вкъщи, да въведат температурата си в мобилно приложение или да използват безконтактния термометър на входа на училището.
  • Социална дистанция – Училищата въвеждат мерки за спазване на социална дистанция, като налагат ученици и преподаватели да спазват най-малко 2 метра разстояние, увеличават разстоянието между чиновете, използвайки пластмасови прегради в класните стаи и като затварят или ограничават присъствието на места за групови срещи. Повечето обществени училища в Хонг Конг затвориха своите бюфети, изисквайки от учениците да си носят обяд. В Дания училищата не изискват да се прилагат мерките за социална дистанция. Вместо това на учениците е разрешено да играят със свои съученици в техните класни „балончета“ – малки групи, които пристигат в училище по едно и също време, използват една и съща класна стая и места за игра и им преподава един и същи учител, като мерки срещу масовото разпространение на болестта.
  • Намаляване на класовете – Експерти съветват броят на учениците да се сведе до 12 човека в клас, за да се редуцира социалният контакт, което изправя пред изпитание училищата, в които традиционно класът се състои от над 30 ученици. Някои училища съставиха т.нар. „шахматни“ програми – две групи деца се редуват да посещават училище в понеделник и четвъртък, като се разменят с групите във вторник и петък. В Токио гимназиалните класове са разделени на две части – половината посещават занятия сутрин, а другата половина – следобед.
  • Присъствие, съобразено с риска –Първоначално Дания отвори училищата и дневните центрове за деца под 12 години, обосновавайки, че те са подложени на минимален риск от вируса и извличат повече ползва от интерактивната присъствена форма на обучение вместо по-големите ученици. Уругвай позволи на ученици от селските райони и тези, които имат проблем с достъпа до интернет, да се върнат първи на училище.
  • Провеждане на часове на открито – Някои училища пробно тестваха да провеждат часовете си навън, което понижава риска от обмяна на вируса. Ако времето не позволява учене навън, то експерти съветват да се отварят прозорците или да се филтрира въздухът вътре. Често докосвани повърхности трябва да бъдат почиствани периодично.
  • Тестване – Рутинното тестване за вируса е по-скоро рядкост, но някои училища в Германия предложиха безплатни тестове за ученици и учители, които да се правят на всеки две седмици. Люксембург тества над шест хиляди гимназии и около две хиляди учители, преди да върнат учениците в клас през май.

Как изглеждат училищата по време на пандемия?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15982″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Китай: Ухан, където коронавирусът беше за пръв път докладван през януари, отвори училищата си за големите ученици през май[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15979″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Индия: Ученик от колеж преподава на непривилегировани ученици, които нямат достъп до онлайн обучение в Ню Делхи.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15980″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Кот д‘Ивоар: Ученици носят маски след отваряне на училищата в Абиджан през май.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15983″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Белгия: Училища в страната намаляват капацитета на класовете до 10 човека.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15984″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Южна Африка: На ученици, връщащи се на училище, им проверяват температурата[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15985″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Германия: В училище като това учениците могат да премахнат маските си в класната стая.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15986″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Тайланд: Деца в детска градина в Банкок обядват разделени.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15987″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Обединеното кралство: Начално училище в Кардиф провежда часовете си под тенти, за да осигури социална дистанция и свеж въздух.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15988″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Франция: Училища по целия свят забраняват употребата на общи книги и игри.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15989″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Обединеното кралство: Деца мият ръцете си в училище в Watton-at-Stone.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15990″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Шри Ланка: Ученици спазват един метър дистанция на първия учебен ден в Коломбо.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15991″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Китай: Много китайски училища затварят общи помещения за хранене, изискващи учениците да обядват на своите чинове.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15992″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]САЩ: Чиновете са различно подредени в начално училище във Вирджиния[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15993″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Япония: Ученичка представя презентацията си зад пластмасова преграда в начално училище във Фунабаши.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15995″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Палестинските територии: Предучилищните в Газа отвориха през юни.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Какви са алтернативите на обичайната форма на обучение?

На много от училищата спешно се наложи да преустановят обичайната си дейност и да преминат към онлайн обучение, когато пандемията наложи карантинни мерки в началото на тази година. През новата учебна година, много от тях ще продължат с дистанционната форма на преподаване, комбинирана с телевизионни и радио програми и текстови съобщения, докато вирусът е достатъчно добре овладян или докато не се намери лечение.

В Индия много от щатите са довериха на разработени от правителството портали за онлайн обучение, до началото на лятната ваканция, в края на юни. Карантината и дистанционното обучение се оказаха истинско предизвикателство за страна, в която едва 11 % от домакинствата имат компютър и едва 24% имат достъп до интернет, по данни от 2018-та година. САЩ все още не са решили кога да върнат учениците в класните стаи, особено след като страната докладва своя най-висок дневен рекорд за нови случаи, в края на юли. Филипините наредиха да не пускат учениците в училищата, докато няма ефективна ваксина. Образователните власти планират да продължат с дистанционното обучение след като лятната ваканция свърши в края на август, но много от учителите изказаха своите притеснения, че повечето от 27-те милиона деца в училищна възраст нямат компютри или интернет у дома.

Домакинства с достъп до интернет, избрани страни[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_single_image image=“15996″ img_size=“medium“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_column_text]Бележка: Данните са от 2016-та година.

Източник: Световен Икономически Форум

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Други страни прекратяват изцяло обучението. Кенийското министерство на образованието обяви през юли, че училищата остават затворени до края на 2020-та година. Очаква се учениците да повторят учебната година. Правителството потвърждава, че онлайн обучението става по-достъпно за кенийските ученици, откакто по радиото и телевизията текат училищни програми, но признава, че много домакинства нямат достатъчно технически ресурс, за да преминат изцяло към онлайн обучение.

Какви са рисковете от държането на учениците вкъщи?

Образователни експерти предупреждават за тежки последствия за ученици, пропускащи присъствената форма на обучение. Изследователи прогнозират огромни загуби в страните, затворили своите училища. Те понасят по-сериозни последици от липсата на обучение, отколкото държавите, които въпреки, че регистрират по-ниски резултати от ученето и по-малко гъвкавост към ситуацията, продължават с учебния процес. В изявление през юни Северноамериканската академия на педиатрите подтикна ръководствата на училищата американските ученици да имат „физическо присъствие в училище“ през идната учебна година, отбелязвайки, че училищното пространство е основополагащо не само за обучението, но и за хранителния режим на децата, за техните социални и емоционални умения, както и за менталното и физическото им здраве. Организацията посочи водещата роля на училищния мениджмънт, казвайки, че „науката трябва да ни кара да вземем решението “ дали да бъдат отворени училищата отново.

Много педагози изразяват притеснения за социално уязвимите групи деца, включващо тези, които живеят в общност на расови малцинства или нискодоходни общности, където домакинствата нито са способни да осигурят храна, която обикновено се предлага в училищния бюфет, нито разполага с технологията, която изисква онлайн обучението. Учителите в САЩ посочват предизвикателствата пред 5-те милиона ученици, учещи английски в началните и основните училища. „Беше предизвикателство да ангажираш всички свои ученици през цялата седмица“ казва Рамя Субраманиян, главен асистент в калифорнийско училище, по повод преминаването към дистанционно обучение. „Учениците ни срещнаха много трудности в това да намерят достъп до всички наши ресурси и материали, които са предимно на английски; те имаха нужда от много подкрепа.“

В същото време социални работници и защитници на децата сигнализират, че затварянето на училищата може да доведе до голяма вълна на насилие над децата. Според тях, докато няма конкретен повод за подобно развитие на ситуацията, учителите и медицинските сестри нямат причина да осъществяват редовното наблюдение над деца за риска от случаи на насилие.

Някои критици на продължителното дистанционно обучение повдигат въпроса за връщането на родители и настойници на работа, при което няма кой да се грижи за децата, които остават у дома. Експертите твърдят, че продължителното он-лайн преподаване и застояването на децата у дома може да доведе до повече инциденти и наранявания сред децата, оставени сами вкъщи или до тежки икономически „беди“ за родителите, които напускат работа или съкратяват работния си ден, за да си стоят у дома. Проучване в Германия показва, че 8% от държавната икономическа дейност ще е в риск, ако училищата и дневните центрове останат затворени.

По-малко вероятно ли е децата да се заразяват и да предават COVID-19?

Според Американските центрове за контрол на болести и превенция е по-малко вероятно децата да се заразят с коронавирус, в сравнение с възрастните. В страните, в които разпространението на вируса бе най-тежко, съотношението на случаи сред хората под 18-годишна възраст варира грубо между един и два процента от всички потвърдени случаи. Някои деца, инфектирани с вируса, изглежда нямат симптоми, но учените казват, че широкото разпространение на асимптомни детски случаи и дали тези деца са били наистина инфектирани, още не е изяснен.

Изглежда, че е по-малко вероятно децата да разпространяват вируса. По-големите деца обаче  (между 10- и 19-годишна възраст) пренасят вируса по същия начин, както възрастните, според данните на проучване сред над 65 000 души в Южна Корея.

Въпреки ниските  нива на инфектиране, много родители са притеснени да пуснат децата си обратно на училище, оценявайки риска те да се разболеят тежко, като много висок. Успоредно с тези притеснения идва и страхът, че милионите възрастни семейни членове, живеещи с деца в училищна възраст, както и големия обем учители и училищен персонал (един от четирима в САЩ) са подложени на висок риск от инфектиране.

Кога САЩ ще отвори отново своите училища?

Кога и как ще отворят училищата? Отговорът е индивидуален за различните щати и общности.  Някои училищни области, като тези в Чикаго или Ню Йорк Сити, планират комбинацията от онлайн и присъствени часове. Други области, включващи Лос Анджелис и Сан Диего, ще провеждат часовете си изцяло онлайн.

Въпреки, че федералното правителство и Северноамериканските центрове за контрол на болести и превенция осигуряват наръчници за училищата как да се справят безопасно с вируса, решението зависи само от местните управляващи. Повечето щатски губернатори са на мнение, че училищата трябва да бъдат отворени. Калифорнийските управляващи твърдят, че училищата не могат да бъдат отворени, докато не се регистрира спад на случаите на заразени с коронавирус в рамките на 14 последователни дни. Учениците в и над 4-ти клас според правилата в Калифорния трябва да носят предпазна маска и ако има докладван случай в училището, то трябва да бъде затворено. Във Флорида, където случаите се увеличават, образователният комисар е подписал заповед, която ще задължи обществените училища да има присъствени часове през август. Някои области дават възможност на родителите и настойниците да решат дали техните деца да посещават училище, да се обучават онлайн или да практикуват комбинация от двете.

Частните училища, които обслужват около 10 процента от децата по света, често имат повече ресурси за спазване на мерките и могат да отворят врати по-скоро от държавните училища. Те имат тенденция да обучават по-малко ученици, което прави по-лесно и намаляването на класовете, както и ресурс да финансират наемането на допълнителни преподаватели. Частните училища нямат същите изисквания към учебната програма,  както и рестрикции за съоръженията, каквито има в държавните училища, което им позволява да бъдат по-креативни в плановете за новата учебна година.

Очертава се учебна година на предизвикателства и адаптации, с която трябва да се справим по най-добрия начин, в името на общността и в полза на децата.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Този уебсайт ползва „бисквитки“ (cookies) единствено с цел по-добра функционалност за потребителя. С продължаване на сърфирането и кликване на който и да е линк от тази страница Вие потвърждавате, че сте наясно с това.

Бисвкитките, които използваме са анонимни и не съдържат никакви лични данни. Ако имате някакви въпроси по отношение на тази Политика за бисквитки, свържете се с нас на имейл: [email protected]